Vineri 13. Sa alungam ghinionul cu ceva dulce si pe deasupra si de post. Multumita doamnei Laura Laurentiu am savurat cel mai pufos cozonac de post cu rahat.
Ingrediente
- 500 g faina
- 40 g drojdie proaspata
- 250-270 ml suc acidulat de portocale
- 80 ml ulei
- 60 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- un praf sare
Umplutura poate fi la alegere: rahat, stafide inmuiate sau ciocolata amaruie.
Mod de preparare
1. Aluatul se poate pregati de mana sau la masina de paine. Incepeti cu maiaua facuta din 4 linguri suc, drojdie si zahar. Se lasa zece minute la dospit intr-un loc caldut. Cerneti faina si faceti fantanita in mijloc. Adaugati maiaua, restul de suc, ulei, zahar vanilat, coaja de lamaie si praful de sare. Framantati pana obtineti un aluat omogen si lasati la dospit cel putin o ora.
2. Daca alegeti masina de paine puneti mai intai maiaua si ingredientele lichide, terminand cu cele solide. Selectati programul pentru aluaturi si lasati-o sa-si faca treaba. Dupa ce a crescut suficient, framantati-l putin si intindeti-l intr-un dreptunghi frumos cat sa-ncapa in tava de cozonac.
3. Asezati deasupra umplutura si rulati strans. Puneti in tava tapetata cu hartie de copt si lasati sa mai dospeasca inca o ora. Ungeti cozonacul cu putin suc de portocale si dati-l la cuptorul incins la 180 C, pentru 40 de minute. Acoperiti-l cu o foaie de copt umezita cand s-a rumenit suficient (al meu s-a cam ars deasupra, dar dupa ce am batut si indepartat coaja, a fost numai bun). Lasati-l sa se raceasca si taiati-l in felii frumoase si pufoase.
1 comentarii:
Am venit dupa miros,tare-mi place cozonacul tau!
Trimiteți un comentariu