Ce poate fi mai minunat decat o incrucisare intre o placinta cu branza si una cu dovleac?! Si cum e o toamna plina de concursuri si provocari voi participa cu aceasta reteta la concursul
Laurei Adamache, pentru ca nimic nu ma incanta mai tare decat gandul la acele pastai de vanilie si la cate as putea face cu ele.
Pentru blat:
- 50 g unt
- 100 g zahar
- 15 g martipan
- miezul de la 1/2 pastaie de vanilie
- coaja rasa de la 1/2 portocala
- 1 galbenus
- 150 g faina
- 20 g seminte de dovleac prajite si macinate
- un praf sare
Pentru umplutura de dovleac:
- 150 g zahar brun
- 30 g miere
- 100 ml vin alb
- 50 ml suc de portocale
- 15 g felii de ghimbir
- 3 cuisoare
- 3 boabe de piper
- 1 praf de cardamom
- 1 pastaie de vanilie
- 10 ml apa de trandafiri
- 300 g pulpa de dovleac taiata cuburi
Pentru umplutura de branza:
- 290 g mascarpone
- 4 linguri zahar
- 1 ou
- 50 g lapte condensat
- 175 g pireu de dovleac
- 1 lingura amidon
- 1 praf scortisoara
- miezul de la 1/2 pastaie de vanilie
- 1 lingurita apa de trandafiri
Pentru crusta:
- 20 g seminte de dovleac prajite si macinate
- 65 g zahar
- 150 g faina
- un praf sare
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 85 g unt
Mod de preparare
1. Pentru blat se amesteca rapid toate ingredientele, pana se obtine o compozitie sub forma de pesmet. Se adauga doua lingurite de apa rece si se framanta aluatul, dandu-i forma unei bile, care se pune in folie de plastic si se da la frigider pentru 60 de minute.
2. Pentru umplutura de dovleac se dau in fiert, in 1 litru apa, toate ingredientele in afara de apa de trandafiri si dovleac. Se lasa sa se infuzeze timp de 30 de minute, la foc mic. Se strecoara lichidul si se pune din nou pe foc. Cand incepe sa fiarba se adauga cuburile de dovleac si se mareste flacara. Dupa ce da un clocot, se lasa focul mic, se adauga apa de trandafiri si se fiarbe domol pana ce dovleacul este gata. Se pune sa se scurga si sa se raceasca. Pentru pireul de dovleac se prajesc 250 g dovleac la cuptor, taiat in felii, pana cand capata o crusta care incepe sa se caramelizeze. Se foloseste doar miezul racit si pasat cu furculita.
3. Se incalzeste cuptorul la 160 C. Se taie o bucata de hartie de copt si se intinde aluatul pe ea, in forma de cerc cu diametrul de 28 cm. Se aseaza intr-o tava cu marginea detasabila si se inteapa cu o furculita. Se da la cuptor pentru 12 minute.
4. Intre timp se prepara umplutura de branza, amestecand mascarponele cu zahar, ou, lapte condensat si pireul de dovleac. Apoi se inglobeaza amidonul si mirodeniile, urmate de cuburile de dovleac. Se mareste temperatura cuptorului la 200 C. Se acopera blatul cu compozitia de branza, se niveleaza si se da la cuptor pentru 15 minute.
5. Pentru crusta se amesteca toate ingredientele, pana se obtine un aluat sfaramicios, care se aseaza pe prajitura. Se mai coace 35-40 de minute. Se serveste dupa ce s-a racit complet.
3 comentarii:
O combinatie interesanta !
Mirodeniile dau o alta "dimensiune" dovleacului.
daaaaaaaaaaa...si eu sunt o mare fana a dovleacului1 in curand va aparea si la mine o reteta mai speciala, zic eu, care l-as manca oricand si oricum!
Trimiteți un comentariu