vineri, 20 aprilie 2012

Indoor barbecue


Daca papilele gustative va cer ceva la gratar si vremea zice clar NU, atunci trebuie sa treceti prin acesti(zic eu) marunti pasi pentru a obtine cel mai gustos gratar ce se poate face in casa. Eu l-am servit la o masa de 10 persoane din care trei barbati mari amatori de carnaraie la gratar si a fost foarte laudat.
Reteta ii apartine Lucindei (va ziceam eu ca o s-o tineti minte) si desi am fost la inceput putin uimita de combinatia de condimete, rezultatul final m-a dat pe spate complet. Dezavantajul acestei retete americanesti e ca ei au toate ingredientele pe cand in Ro trebuie sa o iei de la zero. De aceea m-am pregatit cu o zi inainte cand am facut sosurile, iar in ziua urmatoare gratarul cu garniturile.
Pentru a fi mai usor sa le gasesc pe viitor am hoatarat sa le pun intr-o singura postare. Aceasta reteta este cu atat mai speciala cu cat macheaza debutul colaborarii mele cu www.pastaidevanilie.ro de unde mi-am achizitionat minunatele condimente la preturi foarte rezonabile.

Sa incepem mai intai cu Applesauce-ul (sursa)pe care l-am vazut de vanzare si in Kaufland, dar numai dupa ce am facut reteta.

Ingrediente
- 1 kg mare dulci, curatate de coaja si cotor, taiate cuburi
- 2 fasii coaja de lamaie, fara partea alba
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 baton de scortisoara
- 55 g zahar brun
- 50 g zahar tos
- 245 ml apa
- 1/2 lingurita sare

Mod de preparare
Puneti toate ingredientele intr-o oala cu fund dublu. Acoperiti cu un capac si aduceti la punctul de fierbere. Dati focul pe minim si lasati sa se inabuse timp de 20-30 de minute.
Luati de pe foc si indepartati fasiile de lamaie si batonul de scortisoasa. Pasati amestecul cu ajutorul robotului de bucatarie. Poate fi servit si ca atare cu inghetata sau iaurt. Eu l-am folosit pe tot in prepararea Sosului Brabecue.


Barbecue Sauce (sursa) pe care din nou s-ar putea sa-l gasiti in magazinele mari, dar cum eu stau intr-un oras foarte mic slabe sanse.

Ingrediente
- 2 linguri ulei
- o ceapa mica, tocata marunt
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 1/2 lingurita cumin (nu chimin, atentie)
- 1/4 lingurita Chayenne
- 170 g pasta de tomate
- 800 g conserva rosii intregi, pasate in blender
- intreaga cantitate de applesauce de mai sus(340 g)
- 120 ml otet de mere cu miere
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri sare
- 1/2 lingurita piper negru, macinat
- 500 ml suc de mere

Mod de preparare
1. Incingeti uleiul intr-o oala mare. Prajiti ceapa si usturoiul pana cand prima devine translucida. Adaugati cumin-ul si Chayenne si amestecati timp de un minut. Turnati pasta de rosii si mai amestecati timp de un minut.
2. Adaugati restul de ingrediente si aduceti la punctul de fierbere. Dati focul pe mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba timp de doua ore, amestecand din cand in cand. Sosul se poate pastra in bune conditii la frigider in borcane inchise ermetic. Se poate servi alaturi de orice fel de gratar facandu-i concurenta ketchup-ului din comert. Eu l-am folosit ca glazura pentru carnea mea.

Coaste de porc suculente la cuptor(sursa)
- 3.5 kg coaste de porc(sau 2 bucati mari intregi)
- 55 g zahar brun
- 30 g paprika
- 4 1/2 lingurite sare
- o lingura cacao
- 1 lingurita Chayenne
- 1 lingurita cumin

Mod de preparare
1. Spalati si uscati cu hartie de bucatarie coastele. Dezlipiti pielea alba care acopera coastel pe interior. Frecati cu amestecul de condimente coastele pe toate partile si dati-le la frigider pentru cel mult doua ore intr-un vas acoperit cu folie (mi-e mi-a ramas condiment, nu trebuie sa-l folositi pe tot, ghidati-va dupa simturi).
2. Preincalziti cuptorul la 180 C. Acoperiti tava de la aragaz cu folie de aluminiu. Puneti coastele pe gratarul aragazului cu carnea in sus. Dati la cuptor deasupra tavii cu folie pentru 1,5-2 ore. Sunt gata cand carnea se desprinde cu usurinta de pe os.
3. Scoateti carnea din cuptor si lasati-o sa se odihneasca la temperatura camerei 20 de minute. Dati temperatura cuptorului la 220 C. Ungeti cu barbecue sauce coastele pe toate partile si dati-le la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana capata o culoare negricioasa(ca de gratar).
Serviti-le taiate in bucati, calde alaturi de salata de cartofi si salata Colesaw( pe care le voi prezenta intr-o postare viitoare).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...