duminică, 24 ianuarie 2010

Tort aniversar


Acest "mandru" tort l-am facut pentru a onora venirea pe lume a Irinei, fetita nasilor nostrii. O papusa in miniatura care a adus multa fericire in inimile tuturor.
"La multi ani Irina si multa sanatate!"

Blat de ciocolata
-160 g faina
-150 g unt
-80 g zahar
-40 g cacao

Blat oparit
-25 g unt
-1 praf sare
-75 g faina
-15 g amidon
-3 oua
-1 1/2 lingurita rasa praf de copt

Umplutura de fructe
-200 g agrise din borcan
-2 fructe de mango
-30 g amidon
-20 g zahar
-miezul de la un baton de vanilie
-coaja rasa de la o lamaie

Crema de frisca
-1 plic gelatina
-500 g frisca
-2 plicuri zahar vanilat
-150 g alune de padure prajite

Ornat
-3 linguri jeleu de caise
-zahar pudra
-300 g frisca
-50 g ciocolata alba

Mod de preparare
Blatul de ciocolata
-se framanta un aluat din ingredientele mentionate si se da la frigider pentru 60 de minute. Se imparte apoi in doua. O jumatate se pastreaza pentru ornat, iar din cealalta se intinde un blat intr-o tava rotunda de 26 cm tapetata cu unt si faina. Se da la cuptor pentru 20 de minute la 160C.
Blatul oparit
-se dau in fiert 125 ml apa cu unt si sare, amestecand in continuu. Se toarna dintr-o data faina amestecata cu amidon si se amesteca pana ce aluatul se desprinde de pe fundul oalei. Se aseaza in alt vas pentru ase racori putin si se incorporeaza pe rand ouale. La final dupa ce s-a racit complet se adauga si praful de copt. Din aceasta compozitie se pregatesc trei foi de blat de diametru 26 cm care se coc la 180 C pentru 25 de minute. Pe ultimul dintre ele se faramiteaza, inainte de a-l da la cuptor, jumatatea de aluat de ciocolata ramasa.
Umplutura de fructe
-se curata fructele de mango, astfel incat sa ramana 12 felii frumoase pentru ornat. Restul de fruct se fierbe cu apa si zahar pentru 30 de minute. Se strecoara mango, la fel si agrisele din compot. Se pastreaza 250 ml de suc care se pune la fiert impreuna cu miezul de vanilie si zahar. Se dauga si fructele scurse impreuna cu coaja de lamaie, iar cand incepe sa fiarba amidonul inmuiat in putin suc. Se amesteca pana se ingroasa. Se da la rece.
Crema de frisca
-se bate frisca cu zahar vanilat si zahar, daca mai e nevoie. Se adauga alunele macinate fin si gelatina preparata dupa indicatiile de pe ambalaj.
Asamblare
-se aseaza blatul de ciocolata si se pune de jur imprejur inelul formei de tort. Se unge blatul cu jeleu de caise si se aseaza primul blat oparit. Se pune compozitia de fructe, care se acopera cu jumatate din crema de frisca.Se aseaza al doilea blat oparit si restul de frisca. Se acopera cu blatul oparit si presarat cu fulgi de ciocolata, care mai intai il taiem in 12 felii egale. Se da la frigider pana o doua zi. Se desprinde inelul si se orneaza cu restul de frisca batuta ,pe margini, si fulgi de ciocolata alba, iar deaupra cu zahar pudra, rozete de frisca si bucati de mango.

3 comentarii:

kity spunea...

la multi ani si numai bine!superb tortu!!foarte frumos!!

Miha spunea...

Sa va traisaca, sa fie sanatoasa!
Un asa eveniment trebuia sarbatorit cum se cuvine :) Felicitari!

Claudia Mic spunea...

Multumesc tare mult fetelor!

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...