duminică, 3 iulie 2011

Croissant

Croissant - o reteta pe care am studiat-o destul de mult inainte de a o face, iar ajutorul, lamuririle si inspiratia mi-au venit din mai multe locuri. Mai jos va dau sursele pentru reusita garantata.
Reteta pentru aluat este de pe Dimineti insorite doar ca am injumatatit ingredientele pentru a obtine un aluat de dimensiuni mai mici si a putea lucra mai bine cu el.
Modalitatea de laminare a untului si a aluatului  ca aici. Iar forma in care am invartit croissantele e ca aici, in plus acest video va da si ideei cu ce ai mai putea face din aluatul de croissant.



Ingrediente
- 300 g faina+ pentru lucrul cu aluatul
- 5 g sare
- 5 g drojdie uscata
- 28 g zahar
- 99 g lapte rece(nu ml ci g)
- 113 g apa rece(nu ml ci g)
- 15 g unt moale+170 g unt rece pentru laminat

Mod de preparare
1. Se amesteca ingredientele solide cu cele lichide, la care se adauga untul moale. Se framanta pana la obtinerea unui aluat compact, care se pune intr-un bol, acoperit cu folie si se da la frigider peste noapte.
2. A doua zi se lamineaza untul, inainte de a scoate aluatul din frigider. Astfel untul rece se pune intre doua bucati de folie transparenta de bucatarie si se modeleaza sub forma de dreptunghi (vezi video de mai sus) . Se scoate aluatul si se framanta putin pentru a elimina aerul. Se intinde sub forma de dreptungi, atat cat sa poata fi inchis untul in el (vezi video de mai sus). Se intoarce la 90 de grade, cu inchizatura dedesupt si se intinde sub forma de dreptughi. Se impacheteaza in trei (vezi video) si se invarteste in folie transparenta. Apoi se da la frigider pentru 30 de minute. Se repeta procedeul de mai sus de doua ori.
3. Dupa ce ati intins aluatul pentru ultima data intr-un dreptunghi, taiati toate marginile, astfel incat sa fie expus untul din interior. Apoi decupati croissantele si aplicati-le o taietura mica la baza. Alungiti croissantele tragand de varf si rulati-le dupa cum se vede in video mai sus (mie mi-au iesit 8). Puneti-le pe o tava tapetata cu hartie de copt  si introduceti tava intr-o punga curata. Lasati-le sa creasca o ora-o ora jumate .Preincalziti cuptorul la 220 C, iar dupa ce ati introdus croissantele micsorati la 180 C. Se coc pana devin aurii, cca 15-20 de minute. Se lasa cel putin o ora sa se raceasca complet inainte de a se consuma.

2 comentarii:

Lacrima spunea...

superbe! felicitari. dar oare daca am topi untul si l-am intinde asa intre foile de aluat n-ar fi ok?

Claudia Mic spunea...

Nu stiu ce sa zic.Toate retetele pe care le-am consultat erau fie cu unt moale, modelat si apoi racit fie cu unt deja rece care se modeleaza cu ajutorul sucitorului.

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...