Ingrediente
-1 kg mere
-125 g zahar
-130 g unt
-150 g zahar brun
-150 g faina
-stafide, fulgi de migdale
-1 zahar vanilinat
-zeama si coaja de la o lamaie
-scortisoara
-rom
Mod de preparare
1. Se curata de coaja merele si se taie in patru, li se scot cotorul si semintele, apoi se pun intr-un vas si se stropesc cu zeama de lamaie. Se pun la foc mic, cu vasul partial acoperit, pana cand merele se inmoaie.
2. Cand merele sunt gata se zdrobesc cu o furculita, in bucati mari-unele felii ar trebui sa ramana intregi. Se adauga zaharul si scortisoara amestecand in continuu. Se mai poate pune pentru aroma zahar vanilat si coaja de lamaie.
3. Se pun intr-un castron untul, zaharul brun, un varf de cutit de sare si faina. Se amesteca cu degetele pana se obtine un aluat farmicios, in bucati mari, asemanator cu pesmetul.
4. Se unge cu unt un vas pentru graten si se pun merele, se adauga stafide si fulgi de migdale. Stafidele se pot inmuia in putin rom inainte.
5. Se pune aluatul peste mere. Se incalzeste cuptorul la 180 C. Se pune vasul la cuptor cam 30 de minute, pana cand se formeaza o crusta aurie. Acest desert se poate servi fierbinte, cum se obisnuieste in America, sau caldut, ca in Europa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu