joi, 25 aprilie 2013

Tort cu lamaie si bezea


Un tort numai bun pentru sarbatoarea Floriilor. O combinatie delicioasa intre un blat extra-pufos, o crema acrisoara de lamaie si o bezea rumenita.


(inspiratie)

Pentru blat
- 1 cup faina
- 1  1/2 lingurita praf de copt
- un praf sare
- 3 oua
- 3/4 cup zahar
- 1/4 cup ulei
- 4 linguri suc de portocala
- 2 linguri suc de lamaie
- coaja rasa de lamaie si portocala
- un praf de cream of tartar

Pentru crema
- 3 galbenusuri
- 1/4 cup suc de lamaie
- coaja de lamaie
- 6 linguri zahar
- 4 linguri unt rece
- 250 ml smantana pentru frisca+2 lg zahar

Pentru bezea
- 4 albusuri
- 200 g zahar
- un praf de cream of tartar
- 200 ml apa

Transformare Cup in Grame


Mod de preparare
1. Pregatiti o tava cu inel (20 cm), tapetand-o cu hartie de copt. Preincalziti cuptorul la 170 C. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si sarea. Intr-un bol adanc mixati galbenusurile timp de 5 minute pana capata o culoare galben pal si devin usor pufoase.

2. Adaugati 1/2 cup din cantitatea de zahar si mixati inca 5 minute, pana isi maresc volumul. Adaugati uleiul ( in fir subtire) si coaja de citrice. Dati apoi pe viteaza cea mai mica a mixerului si adaugati in parti, faina si sucul de citrice, alternand.

3. Bateti albusurile pana devin spumoase, apoi adaugati cream of tartar si mixati pana obtineti o spuma tare. Incorporati restul de zahar in ploaie si mixati pana obtineti o bezea lucioasa. Amestecati  albusurile la aluatul de baza, prin rasturnare, cu o spatula de silicon. Puneti compozitia obtinuta in tava si dati-o la cuptor pentru 40 de minute, sau pana trece testul scobitorii.

4. Scoateti si lasati sa se odihneasca in tava pentru 5 minute, inainte de a transfera tortul pe un gratar de bucatarie. Cand s-a racit taiati tortul in patru parti egale si subtiri.

5. In timp ce se raceste tortul puteti prepara crema. Amestecati intr-un bol pe bain marie galbenusurile, coaja de lamaie, sucul de lamaie si zaharul. Dupa circa 8-10 minute, cand compozitia s-a ingrosat putin, luati de pe aburi si adaugati cuburile de unt rece. Amestecati pana acesta se topeste, apoi treceti amestecul printr-o sita deasa.

6. Crema obtinuta se lasa la rece. Dupa ce s-a racit complet se amesteca cu frisca batuta cu zahar. Asamblati tortul si dati-l la frigider cel putin doua ore (sau peste noapte).
Pentru bezea fierbeti zaharul cu apa timp de 15 minute.

7. Bateti albusurile cu cream of tartar pana obtineti o spuma moale. Mariti viteza mixerului si adaugati siropul fierbinte in fir subtire. Bateti bezeaua pana cand bolul ajunge la temperatura camerei (20 min). Ornati tortul cu bezeaua obtinuta si finisati cu o torta de bucatarie.
Este preferabil sa faceti bezeaua chiar inainte de servire, se va pastra mai bine si gustul este mai bun.



10 comentarii:

Paula Gafitescu spunea...

wow, wow....wooow!! ata de bine arata ca l-as devora tot. Combinatia imi merge direct al suflet, e bestiala ;)

Sisters'Kitchen spunea...

Vai cum arataaa!Luam si noi o portie Claudia:D
Week frumos iti dorim.

Adina spunea...

Este un tort minunat!;)

Geo spunea...

Alo Harriet! Unfortunately I don't know any romanian, so sorry this will have to be in English! I'm Geo from geo-does.com and I just wanted to say thank you for stopping by and to tell you how delicious your cake looks! I wish I had a slice myself! mulţumesc Geo :)

Geo spunea...

My apologies, I didn't realise I could translate your site so misinterpreted your name as Harriet, not Claudia. sorry!

Claudia Mic spunea...

Multumesc Paula :) !

Claudia Mic spunea...

Multumesc fetelor de la Sisters Kitchen!

Claudia Mic spunea...

Multumesc Adina!

Claudia Mic spunea...

Geo thank you for the inspiration! I have changed a little your recipe.Your site is really amazing so I will be watching You!

hapleablog spunea...

Absolut superb!Bravo!

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...