joi, 5 ianuarie 2012

Prajitura Dobos

La multi ani tuturor! Multumesc pentru urari! Iata ca apar si eu cu prima reteta dupa sarbatori (de fapt e o prajitura care am facut-o de sarbatori). Istoria acestei minunate prajituri (care arata si mai spectaculos sub forma de tort) probabil o stiti, daca nu v-o relatez eu in cateva cuvinte: Tortul Dobos a fost inventat de faimosul cofetar maghiar Carl Jozsef Dobos care a lucrat mai multe luni pana la obtinerea formulei finale si a fost degustat pentru prima data de imparatul si imparateasa Imperiului Austro-Ungar.



Blat 24*24cm(sursa)
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri faina+pt tapetat tava
- 1 lingurita esenta de vanilie
- unt pt tava

Crema (sursa)
- 4 oua, la temperatura camerei
- 100 g zahar
- 110 g ciocolata neagra
- 250 g unt, la temperatura camerei
- esenta de rom (optional)

Caramel (sursa)
- 200 g zahar
- 50 g unt
- 2 linguri zeama de lamaie

Ornament
- 50 g zahar
- 75 g nuca

Mod de preparare
1. Se incepe mai intai cu crema. Puneti o oala cu apa pe foc pentru baia de aburi pe care veti face crema. Bateti ouale impreuna cu zaharul si esenta de vanilie timp de 5 minute, pana se deschid la culoare si devin spumoase. Puneti compozitia pe aburi si amestecati timp de 3 minute, pana incape sa se ingroase putin. Adaugati ciocolata maruntita si mai amestecati inca 3 minute sau pana se topeste complet. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei, adaugati esenta de rom si incorporati untul in bucati mici. Apoi dati la frigider pana la asamblare.
2. Preincalziti cuptorul la 180 C. Separati ouale si bateti albusurile spuma tare. Adaugati zaharul treptat si bateti pana obtineti o spuma tare si lucioasa. Incorporati galbenusurile pe rand, mixand dupa fiecare. Cerneti faina si incorporati-o cu ajutorul unei spatule de silicon. Ungeti tava cu unt si tapetati-o cu faina. Pentru a obtine foi cat mai subtiri spritati aluatul cu ajutorul unui pos, la care atasati un dui cu deschizatura rotunda medie spre mica(nr 10). Coaceti la cuptor pana devin putin aurii la suprafata. Desprindeti foile cu ajutorul unui cutit si lasati-le sa se raceasca pe un gratar. Spalati tava si procedati la fel si cu celelalte foi(trebuie sa obtineti sapte). Alegeti pe cea mai frumoasa dintre ele pentru a o glazura cu caramel.
3. Pregatiti o bucata de hartie de copt, pe care o ungeti cu ulei. Asezati foaia aleasa pe hartia de copt si taiati-o in bucati egale (nu va stresati daca nu va ies chiar perfecte, marginile care raman sunt bune pt degustat:)). Formati cu bucatile taiate din nou patratul de 24*24 cm. Pentru caramel topiti zaharul, pana capata o culoare frumoasa(culoarea mierii) si adaugati untul. Stingeti cu zeama de lamaie si turnati fierbinte peste prajitura. Ungeti un cutit cu ulei si taiati din nou pe taieturile anterioare prajitura. Lasati sa se raceasca putin si repetati procedeul ungand cutitul cu ulei dupa fiecare taietura.
4. Asamblati foile ungandu-le pe fiecare cu crema intr-un strat subtire(aveti grija sa va ramana putina crema si pentru finisajul marginilor). Deasupra asezati bucatile de foaie glazurata. Caramelizati zaharul si adaugati bucatile de nuca. Rasturnati crocantul de nuca pe o foaie de copt unsa cu ulei si lasati-l sa se raceasca complet. Retusati marginile prajiturii cu restul de crema si presarati-le cu crocantul de nuca, dat prin robot. Se lasa sa strea putin la frigider si se serveste portionata pe liniile deja taiate.

8 comentarii:

Alexandrina spunea...

Un An Nou fericit iti doresc!
Ce prajitura buna ai pregatit, yummy!!

Antonina Sofia Sociu spunea...

Mereu mi-a placut dulcegaria asta!! Imi ploua in gura rau de tot!!

In bucatarie la Sidy spunea...

Waw ce buna esteeeeeeeeeee !!!
Cand eram la liceu, in pauza mare fugeam pina la cofetaria de linga noi si papam Dobos cu un glob de frisca.Era asa cu zahar caramel ca si la tine.
Amintiri, amintiri....
Te tzuc Clau !

Claudia Mic spunea...

Ce faine amintiri Sidy!Multumesc fetelor!La mine s-a "topit" instant de pe farfurii. Pana si tatal meu care nu prea e cu dulciurile a mancat 3 felii. Pt mine asta a fost cel mai mare compliment.

diana spunea...

asta e! caut de jumate de ora reteta pe care o aveam de la buni:) bine ca te-am gasit, ma apuc de treaba:)

Claudia Mic spunea...

:))) Diana sper ca ti-a iesit!

Sisters'Kitchen spunea...

Sigur e delicioasa prajitura asta, asa este?

Adina spunea...

Trebuie sa o fac ,neaparat!;)

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...