Ingrediente
-400 g cartofi albi
-100 g faina
-2 linguri gris
-170 g unt
-1 galbenus
-8 linguri zahar
-12 prune
-12 cuburi zahar
-200 g pesmet
-sare
Pentru galuste:
Se spala cartofii si se fierb cu tot cu coaja cca 25 de minute. Se scurg se lasa sa se racoreasca si se decojesc; se paseaza. Se framanta cu faina,o lingura unt, galbenus, gris, 2 linguri de zahar si un praf de sare. Se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Prunele se cresteaza , se golesc de sambure si se aseaza in locul acestuia un cub de zahar. Din compozitie se face un rulou mai gros care se imparte in 12 bucati egale. Acestea se preseaza usor ca niste chiftelute, se aseaza pe fiecare cate o pruna si se modeleaza sub forma de galusca. Se aseaza galustele in apa clocotita si se lasa pana plutesc la suprafata apei.
Pentru pesmetul uscat:
Se mai ia o lingura din cantitatea de unt si se prajesc 100 g pesmet . La final se adauga 3 linguri de zahar si scortisoara dupa gust.
Pentru pesmetul caramelizat:
Se topeste untul ramas si se amesteca cu restul de pesmet si zahar prajindu-le pana se caramelizeaza.
Galustele scoase fierbinti se dau mai intai prin pesmetul uscat iar apoi se servesc ornate cu pesmet caramelizat deasupra.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu