Acest minunat cozonac are gustul unui panettone, iar urda dulce il face si mai savuros. (sursa)
Aluat
- 500 g faina
- 25 g drojdie cub
- 125 g zahar
- 250 ml lapte
- 100 ml unt topit si racit
- 3 galbenusuri+1 pt uns
- 1/2 lingurita sare
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingura miere pentru uns
Umplutura
- 400 g urda
- 3 albusuri
- 100 g stafide inmuiate in apa calduta cu alcool
- 100 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingura coaja de lamaie
Mod de preparare
1. Pentru aluat se prepara mai intai maiaua amestecand drojdia cu laptele caldut si o lingurita de zahar. Se lasa intr-un loc ferit de curent pana incepe sa faca clabuci. Se amesteca faina cu restul de zahar, zahar vanilat si sare. Se face fantanita in mijloc si se adauga galbenusurile, untul, coaja de lamaie si maiaua. Se framanta pana se obtine un aluat elastic si se da la dospit cel putin o ora.
2. Pentru umplutura se framanta urda cu coaja de lamaie, zahar vanilat si stafidele strecurate. Se bat albusurile spuma tare impreuna cu zaharul. Se incorporeaza la compozitia de urda in doua etape. Se framanta aluatul dospit si se imparte in doua parti egale.
3. Se preincalzeste cuptorul la 180 C. Se intind doi cozonaci si se ung cu compozitia de urda. Apoi se taie fiecare in 6 parti egale. Se tapeteaza o tava rotunda cu hartie de copt si se aseza bucatile de cozonac. Se ung cu galbenus batut cu putin lapte si se dau la cuptor pentru o ora. Daca vedeti ca incepe sa se rumeneasca prea tare il acoperiti cu hartie de copt sau folie de aluminiu. Se scoate din cuptor si se unge, cat inca este fierbinte, cu miere.
Tare bun trebuie sa fie, imi place cozonacul, si urda...desi pana acum am mancat doar cu branza, dar sunt convinsa ca e tare bun si cu urda
RăspundețiȘtergereEste foarte bun, eu l-am incercat si l-am facut rulada si a iesit sooper bun. Merita incercat
RăspundețiȘtergere