Trebuie sa precizez ca ghinimelele ii apartin surioarei mele Larisa, care dupa prima inghititura imi zice:
"- Nu stiu ce are tortu asta dar parca imi aminteste de cand eram mici!"
Blat
- 6 oua
- 180 g zahar
- 150 g faina
- 30 g cacao
Sirop
- 100 g zahar
- 350-400 ml apa
- rom sau esenta de rom
Crema
- 400 g capsuni
- 200 g crema de branza
- 500 ml smantana pentru frisca
- 150 g zahar
- 1 plic gelatina foi(6 buc)
Mod de preparare
1. Pentru inceput pregatiti siropul. Topiti zaharul intr-o cratita cu fund dublu, iar cand incepe sa se caramelizeze adaugati apa (atentie ca "musca"). Lasati pe foc pana se topeste zaharul complet, apoi dati deoparte sa se raceasca. Adaugati rom sau esenta de rom dupa gust.
2. Preincalziti cuptorul la 170 C. Bateti ouale aflate la tempertura camerei cu zahar pentru 20 de minute, pana isi dubleaza volumul. Adaugati faina cernuta impreuna cu cacao si amestecati cu ajutorul unei spatule de silicon. Turnati amestecul intr-o tava de 24 cm tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru 25-30 de minute. Lasati blatul sa se raceasca in cuptor cu usa usor rabatata.
3. Alegeti din capsuni cateva bucati pentru decor, iar restul tocati-i cubulete marunte. Puneti cubuletele de fructe impreuna cu zahar intr-o oala la foc mic. Cand zaharul s-a topit (atentie amestecul nu trebuie sa fiarba, folositi zahar fin) luati de pe foc si adaugati foile de gelatina inmuiata. Amestecati pana acestea se topesc complet si adaugati crema de branza frecata in prealabil cu putin amestec.
4. Taiati tortul pe trei nivele si insiropati-le bine. Bateti 200 ml frisca si adaugati-o la amestecul de fructe si branza. Asezati pe un platou inelul formei de copt, iar in interior primul blat. Turnati jumatate din crema si acoperiti cu al doilea blat. Apoi rasturnati restul de crema de capsuni si asezati ultimul blat. Dati la frigider pentru cel putin 3-4 ore.
5. Bateti restul de frisca cu o lingura de zahar si taiati capsunii felii subtiri. Desprindeti inelul formei cu ajutorul unei torte de bucatarie si ornati tortul cu frisca, capsuni si cacao.
O felie de tort care sa va aduca aminte de copilarie si de clipele dragi...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu